Sloopregeling voor brommers en snorfietsen !

Natuur en Milieufederatie start Google-promotie voor groene bezorgdiensten
8 maart 2017

Sloopregeling voor brommers en snorfietsen !

recycle plant isolated on white background, conservation concept

LEVER JE OUDE BROMMER/SCOOTER VOOR EEN GRATIS (E-) BIKE

Heeft u een bromfiets of (snor)scooter met een benzinemotor of een auto met een dieselmotor? Woonde u op 1 januari 2016 al in Den Haag? Stond de bromfiets, (snor)scooter of auto sinds 1 januari 2016 op uw naam?

Als u deze 3 vragen met ‘ja’ beantwoordt krijgt u van de gemeente een tegoed van € 1.000 voor een gesloopte dieselauto en € 300 voor een gesloopte bromfiets of (snor)scooter. U kunt dit tegoed besteden aan een schonere vorm van vervoer: een fiets, het openbaar vervoer en het huren van deelauto’s.

Aanvragen van het tegoed

1. Laat uw auto, (snor)scooter of brommer slopen
Om voor het tegoed in aanmerking te komen, laat u eerst uw dieselauto, (snor)scooter of brommer slopen bij een door de RDW erkend demontagebedrijf. Bekijk de lijst met erkende demontagebedrijven in Den Haag en omgeving. U mag ook een bedrijf buiten de regio kiezen, zo lang het maar door de RDW erkend is.
Overigens geeft het demontagebedrijf meestal nog (cash) geld als u een auto voor sloop aanbiedt. Voor brommers en (snor)scooters betaalt u meestal een klein bedrag (enkele tientjes) aan het demontagebedrijf om deze te laten slopen. Als er nog veel bruikbare onderdelen aan zitten, krijgt u soms geld.

2. Vraag om een demontageverklaring
Het demontagebedrijf geeft voor uw voertuig een demontageverklaring af, ook voor brommers en (snor)scooters. Deze verklaring heeft u nodig om het tegoed aan te kunnen vragen bij de gemeente. Let op: een vrijwaringsbewijs is geen demontageverklaring. Zorg dus dat u de juiste verklaring krijgt van het demontagebedrijf.
Het bedrijf waar u uw voertuig laat slopen heeft meestal zelf demontageverklaringen. U kunt eventueel alvast een blanco demontageverklaring printen.

3. Dien het aanvraagformulier in
Vraag het tegoed aan met het aanvraagformulier. Op het formulier geeft u aan of u het tegoed wilt gebruiken voor de aanschaf van een fiets of voor reizen met het openbaar vervoer. U krijgt bij deze sloopregeling geen contant geld van de gemeente.

Vul het formulier in, print het en stuur het samen met alle gevraagde documenten per e-mail naar: subsidies@denhaag.nl of per post naar:

Gemeente Den Haag
Centraal Subsidiebureau (CSb)
postbus 16106
2500 BC Den Haag

Nodig bij de aanvraag

 • een demontageverklaring. Deze ontvangt u als u uw voertuig laat slopen bij een door de RDW erkend demontagebedrijf.
 • als u als particulier een slooptegoed aanvraagt en dit de eerste keer is dat u subsidie aanvraagt bij de gemeente: een kopie of scan van uw paspoort of rijbewijs.
 • als u namens een bedrijf een slooptegoed aanvraagt: een kopie van een recente inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Voorwaarden

De gemeente neemt uw aanvraag voor een tegoed pas in behandeling als u uw auto, scooter of brommer heeft laten slopen. Controleer daarom vooraf of u aan alle onderstaande voorwaarden voldoet:

 • De sloopregeling geldt sinds 6 oktober 2016. U komt dus alleen voor een tegoed in aanmerking als u uw auto, brommer of snorfiets na die datum heeft laten slopen.
 • U kunt alleen gebruikmaken van deze sloopregeling als u sinds 1 januari 2016 in Den Haag woonde (volgens de Basisregistratie Personen).
 • Auto’s die op benzine rijden komen niet in aanmerking. Alleen personen- en bestelwagens die op diesel rijden komen in aanmerking voor deze sloopregeling.
 • Alleen brommers, scooters en snorfietsen op benzine komen in aanmerking voor deze sloopregeling.
 • U kunt alleen van deze sloopregeling gebruikmaken als de auto, brommer of snorfiets al sinds 1 januari 2016 al op uw naam stond (volgens de registratie van de RDW).
 • U mag niet eerder subsidie hebben gekregen via deze regeling.
 • Het voertuig mag geen ‘WOK-status’ (wachten op keuring) hebben.
 • U moet bij de aanvraag een demontageverklaring inleveren.

De officiële tekst van de Subsidieregeling demontage dieselvoertuigen, brommers en snorfietsen Den Haag 2016 vindt u op: RIS-nummer 295200. Lees de tekst voordat u uw voertuig laat slopen.

Fiets

 • U mag zelf bepalen wat voor soort fiets u met het tegoed koopt. Alle nieuwe en gebruikte fietsen komen in aanmerking, ook elektrische fietsen of speed-pedelecs. Een elektrische scooter valt niet onder deze regeling.
 • Als u een fiets koopt die duurder is dan het tegoed dat u heeft gekregen, betaalt u zelf het verschil bij. Als u een fiets koopt die goedkoper is dan het tegoed, dan vervalt het restant. U krijgt dus geen contant geld.
 • U kunt het tegoed ook gebruiken voor accessoires als kinderzitjes of een extra slot.
 • U mag van het tegoed meerdere fietsen kopen, maar u moet het tegoed wel bij 1 fietsleverancier besteden.
 • Koop uw fiets bij 1 van de leveranciers die aangesloten zijn bij deze regeling. Wilt u uw fiets kopen bij een leverancier die niet op de lijst staat? Dan kunt u hem doorverwijzen naar de gemeente, zodat hij ook een contract kan afsluiten en op de lijst komt. Hij kan daarvoor een e-mail sturen aan: sloopregeling@denhaag.nl
 • Het fietstegoed is 3 maanden geldig. U moet het dus binnen 3 maanden besteden, daarna vervalt het.

OV-abonnement

Voor besteding van het tegoed om te reizen met het openbaar vervoer kunt u kiezen voor een OV-kaart met saldo voor heel Nederland of voor een kaart die alleen voor HTM geldig is.

 • Het OV-tegoed is 2 jaar geldig. Staat er na 2 jaar nog tegoed op uw OV-abonnement, dan vervalt dat.
 • Kiest u voor de OV-kaart om door heel Nederland te reizen, dan maakt u afspraken met het Duurzaam Mobiliteits Collectief (Dumoco). U kunt meerdere kaarten aanvragen zodat u samen met uw huisgenoten gebruik kunt maken van het tegoed. Ook het betalen van andere diensten kunt u aan deze kaart koppelen, zoals het gebruik van deelauto’s of een OV-fiets.
  Let op: de aanschaf en het gebruik van de kaart kosten geld. Dit wordt van het tegoed betaald. Lees meer op de website van Dumoco.
 • Bij HTM geeft een tegoed van € 1.000 het recht op een jaar lang gratis gebruik van het HTM-netwerk, met uitzondering van de nachtbussen. Met een tegoed van € 300 kunt u 3 maanden lang gratis reizen. Lees meer over het besteden van het tegoed bij HTM.
  Kiest u voor een HTM-abonnement? Dan moet u een persoonlijke OV-chipkaart hebben waarop het tegoed kan worden gezet. Als u nog geen persoonlijke OV-chipkaart heeft, dan kunt u die aanvragen. Het is niet mogelijk om het tegoed te laten bijschrijven op een anonieme OV-chipkaart.

Hoe lang duurt het?

U krijgt binnen 4 weken bericht van de gemeente (meestal lukt het binnen 2 weken).

Budget

Het totale budget voor fiets- en OV-tegoed is € 1 miljoen. De regeling loopt tot en met 6 oktober 2017 of zoveel eerder als het budget op is.

Actieplan luchtkwaliteit 2015-2018

Fietsen en gebruik van het OV zijn goed voor de luchtkwaliteit. En dat is weer goed voor de gezondheid van de inwoners van Den Haag. Daarom stimuleert de gemeente via het Actieplan luchtkwaliteit 2015-2018 verschillende activiteiten om de lucht in de stad nog schoner te krijgen. De sloopregeling is een maatregel uit dit Actieplan. De regeling is ontworpen samen met de Stichting Natuur & Milieu.

Vragen?

Heeft u vragen, of wilt u meer informatie? Stuur dan een e-mail naar sloopregeling@denhaag.nl.

Comments are closed.